Gambia

ACTUELE INFORMATIE OVER GAMBIA OP POLARSTEPS: Emma Brukelaar en Nikki Haasjes

Klik hier voor de projecten en het leven in Gambia en volg ons op Insta:

Welkom bij in Gambia, oftewel “The Smiling’ Coast of Africa”. Deze bijnaam zegt al veel over de aard van de bevolking: vriendelijk, hartelijk en vrolijk. Hoewel de mensen in hun dagelijks leven vaak vele uitdagingen hebben, staan Gambianen bekend vanwege hun vriendelijkheid, hartelijkheid en vrolijkheid. Kies je voor dit land in de minor, wees dan niet verbaasd als je snel nieuwe vrienden maakt, of snel wordt uitgenodigd voor een feest of familiebijeenkomst. Je zult ervaren dat je je, ondanks de verschillen met Nederland, je snel thuis zult voelen tussen de Gambianen.  

Voor meer informatie: de landencoordinatoren Metsje Krol (m.krol@windesheim.nl) en Michiel Kampman (mjf.kampman@windesheim.nl)

Het Gambia College in Brikama is onze lokale samenwerkingspartner. Zij hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van Nederlandse studenten, en kennen de Nederlandse cultuur. Het college zorgt ook de huisvesting en is initiator van de multidisciplinaire projecten waar jij terecht kunt en past bij je opleidingsachtergrond. Omdat we het prettig vinden dat je je verbonden gaat voelen met de lokale bevolking is er per groep ruimte voor maximaal 10 – 15 studenten. Hieronder volgt een filmpje en daarna een beschrijving van de projecten waar je terecht zou kunnen.

Onze projecten:

We hebben projecten voor studenten van veel opleidingen. Doordat we een breed netwerk in Gambia hebben, is er in overleg meer mogelijk dan hieronder beschreven staat. Meer informatie over de projecten kun je verkrijgen via het contactformulier op deze website of door een mailtje te sturen aan de Landencoördinator, Metsje Krol.

Citaat van Lindsay Buis

“In Gambia ben ik enorm gegroeid als persoon, een groei die ik in Nederland nooit zou kunnen maken. Mijn blik op de wereld en het leven is compleet veranderd. Ik heb ervaren dat geluk in de kleine dingen zit. Niks is vanzelfsprekend en je moet blij zijn met alles wat je hebt” Een levensles die ik voor altijd bij mij mag dragen.”

SOS kinderdorpen

Studenten Pabo, AVO en Social Work en Verpleegkunde kunnen aan de slag bij SOS kinderdorpen met projecten rondom activerende didactiek, behandelmethoden en coaching tijdens de samenwerking met professionals om kennis en vaardigheden van medewerkers te vergroten en te ontwikkelen. Onderdeel hiervan kan het werken zijn met en/of lesgeven aan kinderen en leerlingen in de leeftijd tussen 4 – 12 jaar of 12 – 17 jaar zijn. Zie de website van SOS kinderdorp in Gambia voor meer informatie. Sinds een aantal jaar zijn er twee locaties van SOS. Één locatie is dichtbij onze “thuisbasis” in Brikama. De andere locatie is in het binnenland, in Basse, op vijf uur reizen van Brikama. Je zou op deze tweede locatie korter of langer kunnen verblijven. Filmpje Julia van der Sligte zie Youtube op de school bij SOS

Onderwijsprojecten PO. VO en SO

Studenten Pabo, Social Work, CALO en PMT kunnen terecht op één van de scholen waar we contact mee hebben. In onze portefeuille bevinden zich scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. Je speelt een rol bij de begeleiding en ontwikkeling van de leerlingen. Je ontwerpt activiteiten en trainingsplannen rondom de zorgstructuur, activerende didactiek of vakinhoud.

Foundation to Build (Stichting Bouwen)

Deze organisatie richt zich qua visie en werkwijze op de duurzame ontwikkeling van alles wat te maken heeft met bouwprojecten, begeleiden en opleiden van personeel, planvorming en nazorg van deze projecten.

Gam-Solar Energy – Solar Power Specialists In The Gambia

Rachel ter Horst “Bij Foundation to Build doen Maarten en Paula er alles aan om jouw tijd in Gambia geweldig te maken. Dit houdt in leren bouwen, kantoorwerkzaamheden, plannen etc. En je ontdek speciale, mooi en indrukwekken plekken”.

Studenten Bouwkunde, Civiele techniek, Werktuigbouwkunde, Technische bedrijfskunde en Engineering houden zich bezig met het projectmanagement van projecten die op dát moment actueel zijn. Bij deze projecten krijg je (onder begeleiding) veel verantwoordelijkheid voor materiaal, en het werken met lokaal personeel. Ook kun je hier aan de slag met de optimalisatie van de interne processen van de organisatie. Kijk ook op de website van Stichting Bouwen voor meer informatie.

Gam Solar

Dit bedrijf richt zich op agrarische ontwikkeling met behulp van water, voedsel en zon. Studenten Bouwkunde, Civiele techniek, Werktuigbouwkunde, Technische bedrijfskunde en Engineering houden zich bezig met het projectmanagement van projecten die op dát moment actueel zijn. Ook kun je hier aan de slag met de optimalisatie van de interne processen van de organisatie. Kijk ook op de website van GamSolar voor meer informatie.

Gambia College

Het Gambia College is een MBO/HBO opleiding met diverse richtingen. Te weten:   School of Public Health, school Of Nursing, School of Education and School of Agriculture. Het College zoekt studenten IC en HRM om de kwaliteit op deze  terreinen te verbeteren.

.

Tanka Tanka

In deze psychiatrische kliniek (TankaTanka) is er ruimte voor studenten Social Work Verpleegkunde en PMT. Je ontwikkelt bezigheids- en speltherapieën voor de patiënten. Het kan ook zijn dat je je bezig houdt met de medische begeleiding zoals het ontwikkelen van status- en overdrachtsdocumenten en procedures ontwikkelen. De communicatie tussen patiënt en thuis kan verbeterd worden door familie meer te betrekken bij de patiënt.

Insight Training Centre

Dit trainingscentrum leidt jonge mensen op waarbij zij kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en relevante vaardigheden aangeleerd krijgen die de lokale economie kunnen stimuleren. De opleidingen die worden aangeboden, zijn onder andere informatietechnologie, management, journalistiek, business management, human resources, business studies. Studenten Small Business & Retail Management en journalistiek kunnen hier terecht, waarbij zij aan de slag gaan met de begeleiding van deze studenten, het ontwikkelen van de opleidingen en allerlei tijdelijke projecten waar je aan de slag gaat met de duurzame ontwikkeling van kennis en vaardigheden voor het stimuleren van de Gambiaanse economie. Zie voor meer informatie de website en de facebook-pagina van Insight.

Arezki
Dit bedrijf is gevestigd in Gambia en houdt zich bezig met het verbeteren van de  infrastructuur. Gambia kent weinig wegen en gezien de toename van de bevolking en de toename van verkeer wordt er op dit moment hard gewerkt om de capaciteit van het wegennet te vergroten. Men werkt nu aan het bouwen van twee fly-overs.

Dit project is uitermate geschikt voor studenten Civiele techniek, BMR en Bouwkunde.

Plastic Recycling (Gambia Ltd)

” We are aiming to clean up the Gambia by clearing up all of that horrible plastic that is clogging up our streets, drains, rivers, and country. Our project will see collection points set up nationwide at regional hubs so that communities can drop off plastics for cash that our team will then process and recycle”. Plastics Recycling – Gambia Ltd | Facebook

Gambia heft een groot afvalverwerkingsprobleem en dit bedrijf kies voor een duurzame oplossing om plastic afval te verwerken tot nieuwe producten.

Dit project is geeft ruimte voor IPO studenten, studenten Werktuigbouwkunde, studenten Techniek, BMR en Small Business & Retail Management

Brikama Health Centre

In het hart van Gambia ligt het Brikama Health Centre. Het ziekenhuis is erg druk; Patiënten wachten soms uren buiten voordat ze geholpen kunnen worden. Er zijn verschillende afdelingen. Er komen veel zwangere vrouwen en is er veel aandacht voor pre- en post delivery care. Onder andere studenten Verpleegkunde kunnen hier aan de slag. 

Heb je vragen?

Zoek dan contact met Metsje Krol. Natuurlijk kun je ook bij haar langslopen in B0.66, en kun je met een kopje koffie of thee alle vragen stellen die je hebt. Houd ook de voorlichtingsmomenten in de gaten.

Ervaringen van studenten:
Wil je weten hoe studenten hun tijd in dit land zelf ervaren? Bekijk dan hun vlogs!