Zuid – Afrika

druk hier voor beeldmateriaal van de projecten in Zuid – Afrika

Vrouwen uit townships ondersteunen met hun winkels bij: Itsmyshop
Chiem den Dekker (Small Business & Retail Management)
Onderzoek marketing, confrontatie matrix
Vincent van den Hoek (Business IT Management)
Onderzoek naar verbeteringen ICT

Itsmyshop is opgericht in 2017 en is onderdeel van de Sluyter Foundation. Het doel van Itsmyhop is om lokale vrouwen in de townships een kans te geven om een entrepreneur te worden. Om deel te mogen zijn van deze organisatie mogen vrouwen niet meer van 3500 ZAR verdienen, dit is ongeveer 215 euro.

Itsmyshop verzameld gebruikte spullen van mensen en verkoopt deze spullen voor een klein bedrag door aan deze vrouwen. Deze vrouwen kunnen hiermee een eigen winkel aan huis beginnen en op deze manier een inkomen genereren om eten en kleren te kopen voor zichzelf en de eventuele kinderen.

Tijdens deelname aan het project kunnen studenten helpen met bijvoorbeeld: fundraising, marketing, begeleiden van de entrepreneurs, bijhouden van de social media kanalen en het ophalen/leveren van goederen. Tijdens je tijd hier krijg je veel vrijheid om je eigen ideeën en visie hierin uit te kunnen werken. Het einddoel is om Itsmyshop te laten groeien door heel Zuid-Afrika! Help jij ons mee?

Een plastic huis bouwen bij: Just Eco Bricks
Martijn Schaafsma
Onderzoek naar opzet ecobricks, business technisch in orde maken
Jordy Darneviel
Onderzoek naar opzet ecobricks, bouwtechnisch in orde maken

Het Just Eco Bricks project is een plan om met behulp van stalenframes met hierin lege flessen een huis te bouwen. Lijkt het jou nou leuk om dit project naar de volgende stap te helpen, denk hieraan aan het toepassen van riolering, elektriciteit en het uitbreiden van het woonconcept dan is dit een geweldige kans. Je gaat samen met lokale ondernemers aan de slag om dit voor elkaar te krijgen en te zorgen dat als je weggaat er een nieuw huis staat. Het tekenwerk wat je doet op de computer zie je dus ook echt gemaakt worden. Het is een project van zowel onderzoek als het daadwerkelijk maken, vullen en plaatsen van de elementen. Met dit project help je zowel de mensen in Zwelihle aan betere en duurzamere huisvesting, en je helpt het milieu door het toepassen van lege flessen.

Afgelopen periode zijn Martijn en Jordy twee studenten van het Windesheim bezig geweest met het 1e Eco Brick huis neerzetten. Martijn studeert Technische bedrijfsvoering en Jordy studeert Bouwkunde. Samen hebben zei het plan wat er al lag verder uitgewerkt naar het daadwerkelijk maken van het 1e Eco Brick huis.

Martijn heeft hierbij gekeken naar het vormen van het productieproces kant van de benodigde halffabricaten terwijl Jordy het tekenwerk en het technische aspect voor zijn rekening nam.

Ben je Bouwkunde, Business of Technisch bedrijfskundige student en hou je van een uitdaging om het project naar een volgende stap te brengen, meld je aan voor de minor ISD! En beschikt over een echte hands on mentaliteit, is dit het perfecte project om je zelf te ontwikkelen in een andere cultuur!

TB, HIV en Aids preventie bij: Woman Action Group
Britt Poolman (verpleegkunde)
Onderzoek TB,  maken lesprogramma, les geven
Rosan Hilbink (verpleegkunde)
Onderzoek TB, maken lesprogramma, les geven
Ben van den Berg (verpleegkunde), les geven

Als verpleegkunde student kun je werken bij Woman Action Group. Dit is dan ook wat Britt Poolman en Rosan Hilbink afgelopen semester hebben gedaan. Binnen de organisatie hebben zij samen met de project manager een lesprogramma opgezet omtrent tuberculose. Dit is namelijk een van de meest verspreidde ziekten hier in Zuid-Afrika. Daarnaast hebben zij binnen de organisatie een HIV en Aids preventie programma op hebben mogen zetten. Zij hebben hierbij samen met Ben van den Berg de lessen uitgevoerd die door de vorige verpleegkunde studenten waren gemaakt. Die lessen die afgelopen semester zijn opgezet werden gegeven aan kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Verschillend met Nederland zijn ze onwijs leergierig en doen ze er alles aan om zoveel mogelijk te leren.

Tijdens het project heb je veel contact met stakeholders, mentoren, dokters en andere specialisten zodat je alles te weten komt over de problemen en context hier in Zuid-Afrika. Hierdoor leer je niet alleen meer over de gezondheidszorg in het land, maar verbreed je je totale visie op de gezondheidszorg vanuit andere interculturele visies en meer over de gewoonten vanuit bijvoorbeeld homeopathische gezondheidszorg gevoed door religie. Om dit de bevorderen trek je ook door townships (de armere wijken) zodat je geconfronteerd wordt met het probleem en het probleem ook door de ogen van de armere bevolking kan zien. Dit is niet alleen handig voor het project, maar ook een levens veranderende ervaring, omdat je hierdoor met een bredere visie de gezondheidszorg bekijkt.

Het duurzamer maken van de krant: The Village News
Jasper Seidel (Journalistiek)
Onderzoek naar bereiken jeugd en beheer social media

Als journalist kun je aan de gang bij The Village News. Dit is de plaatselijke krant die een positieve bijdrage probeert te leveren aan de lokale gemeenschap. Door te schrijven over succesverhalen breng je een positiever toekomstbeeld naar de jeugd uit de sloppenwijken waar armoede 24 uur per dag de dagindeling bepaalt. De jeugd ziet op deze manier een andere toekomst dan de diegene van de oudere mannen met een voorbeeldfunctie die vaak dronken straatcriminaliteit uitoefenen.

Jasper Seidel is student journalistiek en heeft het pakket audiovisuele journalistiek gekozen. Toch kan hij zijn ei kwijt bij de krant doordat zij de ruimte geven in de kwaliteit en kennis die een student kan bieden aan het land. Zo bestaat zijn hoofdtaak uit het bereiken van meer jeugd. Hoe doe je dat? Je kan je onder dompelen in de cultuur van het land, de geschiedenis van de journalistiek, het social media gebruik om alle verschillende visies op media wil achterhalen. Daarnaast kan je middels wegen als social media alles gaan uitproberen. Je kan eigen artikelen publiceren, video’s maken, de Instagram beheren, Photoshoppen en als klap op de vuurpijl eigenlijk gewoon alles doen waar jij maar goed in bent en door die vrijheid ontwikkel je als zelfstandige enorm.

Als journalist wil je zoveel mogelijk mensen bereiken en dit doe je door mensen te begrijpen. Een land als Zuid-Afrika biedt je allerlei verschillende omstandigheden zo word je met armoede, racisme (apartheid), ziekte en criminaliteit geconfronteerd. En hoewel dat wellicht niet aantrekkelijk klinkt is dit voor een journalist de perfecte broedplaats om zichzelf te ontwikkelen. De openheid, waardering en liefde die je terug ontvangt voor je werk is hartverwarmend en de cultuur en openheid is iets wat je je leven lang niet vergeet.

Verbeteren productieproces en gezondheid bij: Abagold

Jary van Lenthe (Business IT Management)
Automatisering en optimalisering productieproces
Ben van den Berg (Verpleegkunde)
Onderzoek naar stress onder werknemers

Abagold kweekt abalones, ’s werelds meest wenselijke zeevruchten, in nauwe harmonie met de natuur op het zuidelijkste puntje van Afrika. Het ongerepte koele water van de Atlantische Oceaan biedt de nodige voedingsstoffen en omgeving voor de productie van de abalones van de hoogste kwaliteit.

Jary’s project gaat over procesoptimalisatie van een bedrijfsproces binnen Abagold. Mijn werkzaamheden zijn het uitvoeren van interne & externe analyses, oplossingen zoeken en uiteindelijk advies geven naar de opdrachtgever. Eén van de producten waar Abagold in handelt zijn de gedroogde Abalones en worden voornamelijk richting Azië getransporteerd. Ik focus mij op de tel en meet gedeelte binnen dit proces om ervoor te zorgen dat er nauwkeurige metingen worden uitgevoerd, met als doel om meer grip te krijgen op het drogingsproces.

Jary zorgt ervoor dat de knelpunten in de huidige situatie in kaart worden gebracht en er een pad wordt beschreven naar een gewenste situatie. Er wordt advies gegeven hoe ze van de huidige naar gewenste situatie kunnen veranderen en wat er allemaal voor nodig is om dit te realiseren.

Bij dit bedrijf zit een ARBO-/Huisartsenpraktijk gevestigd. Je assisteert en observeert de verpleegkundige die daar werkzaam is. Je krijgt een breder beeld van gezondheidszorg. Je ziet andere methodes, visies en handelingen.  Je komt in aanmerking met de werknemers met verschillende ziektebeelden, hierbij kan je denken aan een verkoudheid tot gebroken arm, maar ook van rugklachten tot Hiv-testen. 

De werkomstandigheden bij dit bedrijf zijn niet optimaal. Het is fysiek zwaar werk en ze maken veel uren op een dag, daarom doe je onderzoek naar het verbeteren van de gezondheid van deze werknemers.

Ben doet onderzoek naar wat Abagold kan doen aan het stressniveau van de werknemers. Hierbij neemt hij enquêtes af met de werknemers, houdt gesprekken met een psycholoog en een natuurgeneeskundige om een advies te kunnen geven aan Abagold.

Het organiseren van het: Summer Fun Adventure Camp
Sara van Dinther (Docent wiskunde) Organisator
Michèle Korf (Pedagogiek) Ondersteuning
Yasmin Tijink (Pedagogiek)Ondersteuning
Jasper Seidel (Journalistiek) Marketing

Het Summer Fun Adventure is een organisatie van uit de Sluyter Foundation die een zomerkamp organiseert voor de kinderen uit de townships van 5 December tot 13 December. Tijdens dit camp hebben de kinderen fun maar leren zij ook verschillende dingen over kunst, dansen, zelfverdediging, de tuin en nog meer. Deze activiteiten organiseren wij bij de Hermanus Waldorf SchoolDaarnaast laten wij de kinderen Hermanus zien door hen te brengen naar verschillende plaatsen zoals SANSA, HAWS, Vogelgat en nog meer.

De Summer Fun wordt georganiseerd door de Sluyter Foundation en door studenten uit Nederland. De Sluyter Foundation zorgt voor veel donaties, maar we hebben er nog meer nodig om het gehele kamp mogelijk te maken! De kinderen betalen wel R10 voor het kamp. Daarnaast zijn er tijdens het programma veel vrijwilligers aanwezig die hun skills laten zien zoals een bokser, een kunstenaar, een bakker en nog veel meer. Ook zijn er vrijwilligers die helpen met de kinderen bij elkaar houden en hier kunnen wij zeker nog wat handjes gebruiken!

Just Care: Difficult behaviour program

Yasmin Tijink (Pedagogiek)
Onderzoek agressief gedrag
Michèle Korf (Pedagogiek)
Onderzoek agressief gedrag
Jasper Seidel (Journalistiek)
Voetbal trainer

Just Care is een non-profit organisatie in Zwelihle, die 90 kinderen van de Mount Pleasant Primary School opvangt na schooltijd. Zij willen voorkomen dat kinderen op straat slenteren en in aanraking komen met bijvoorbeeld drank, drugs en agressie.

De kinderen worden bij Just Care geholpen met hun huiswerk, daarnaast zijn er verschillende activiteiten zoals sporten, drama en handvaardigheid. Dit wordt veelal begeleidt door vrijwilligers. Naast vrijwilligers zijn er vier leidsters, zij worden ‘Carers’ genoemd. Deze vrouwen komen zelf uit de township en hebben ieder een eigen klas. Deze klassen zijn ingedeeld op leeftijd, de leeftijd van de kinderen bij Just Care ligt tussen de 5 en 14 jaar. 

Naast de vrijwilligers en carers is de manager, Marlina vrijwel altijd aanwezig. Marlinda is zelf Social Worker en was ons aanspreekpunt bij Just Care.

Bij Just Care is er veel ruimte voor projecten binnen het sociale kader. Alle kinderen leven in de township. Hier is er veel sprake van drank, drugs en criminaliteit, de kinderen krijgen hier veel van mee. Daarnaast zien gezinssituaties er anders uit dan van de meerderheid van de kinderen in Nederland. De normen en waarden van deze kinderen anders dan wij gewend zijn. Er is veel agressief gedrag bij Just Care waar wij de afgelopen maanden onderzoek naar hebben gedaan.

De studenten die ons gaan opvolgen kunnen met ons project doorgaan. Er kunnen trainingen voor de Carers ontworpen worden, aangezien zij geen educatie hebben gevolgd om met kinderen te werken. Daarnaast kan er met de kinderen gewerkt worden aan het omgaan met hun emoties. Just Care is een leerzame en leuke plek. Je bouwt echt een band met de kinderen op en alle betrokkenen willen je altijd overal mee helpen!

Als docent wiskunde lesgeven bij de: Waldorf School
Sara van Dinther (Docent Wiskunde)
Schrijven lesprogramma en daadwerkelijk het lesgeven

Op de Waldorf school geef ik les aan 17 kinderen aan grade 7, dat is groep 8 in Nederland. Ik geef de leerlingen lessen over wiskunde op een actieve manier, de leerlingen werken veel samen en spelen verschillende soorten spelletjes die met wiskunde te maken heeft. De lessen zijn gericht op de stof die zij nodig hebben op de middelbare school.

Grootbos Foundation

Wil jij werken met een fantastisch uitzicht over de oceaan, wakker worden met walvissen in je achtertuin en met lokale professionals binnen jouw vakgebied aan de slag gaat om je kennis te delen? Dan ben je bij de Grootbos Foundation helemaal op de juiste plek!  

De Grootbos Foundation werd in 2003 opgericht om het Cape Floral Kingdom (een natuurgebied aan de westkust van Zuid-Afrika) te behouden en ook de lokale gemeenschap hierbij te betrekken door bijvoorbeeld scholing te bieden. Thuisbasis van de Grootbos Foundation is het Grootbos Private Nature Reserve, een meervoudig bekroonde bestemming voor ecotoerisme. Dit natuurgebied is te vinden in de buurt van Gansbaai, op ongeveer twee uur vanaf Kaapstad.

Het hoofdkantoor van deze organisatie ligt dus middenin een natuurreservaat, het kan dus zomaar zo zijn dat je op je eerste dag een van de gevaarlijkste slangen van Zuid-Afrika tegenkomt. Het kantoor is niet de enige plek waar je aan de slag kan gaan, want de Foundation is ook aanwezig op veel andere plekken. Zo houdt de organisatie door middel van sport veel kinderen van de straat en ondersteunt ze vier Early Childhood Development Centres in Gansbaai om kinderen vanaf het begin een goede start te bieden. Bij deze programma’s kun je bijvoorbeeld terecht als je een lerarenopleiding volg. Samen met lokale professionals kijk je waar jouw interesses liggen en waar jij met jouw kennis uiteindelijk een handje kan helpen.

De Grootbos Foundation houdt zich met ontzettend veel projecten bezig, dus je kunt hier met elke achtergrond een steentje bijdragen. Studeer jij bijvoorbeeld Social Work, PABO of Verpleegkunde? Dan kan jij helpen bij het ontwikkelen van programma’s voor kinderen over hygiëne, HIV en gezonde voeding. Ook als je een bedrijfskundige achtergrond hebt zijn er genoeg mogelijkheden. Zet bijvoorbeeld samen met lokale ondernemers een bedrijfje op, doe marktonderzoek en ondersteun bij het zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor de verkoop van producten.                

Naast het werken bij een van de programma’s die de organisatie ondersteunt kun je ook aan de slag voor de Foundation zelf. Heb jij bijvoorbeeld een commerciële achtergrond? Help dan bij het opzetten van een fundraisingcampagne, het vergroten van de naamsbekendheid of het organiseren van een (sport)evenement. Daarnaast is Grootbos Foundation online erg actief, vooral op sociale media. Met een achtergrond in de communicatie of journalistiek kun jij helpen met het creëren van content voor de website en misschien zie je jouw foto’s wel verschijnen op de Instagram-pagina van de Foundation.

Staat jouw opleiding hier nou niet bij? Geen probleem, want je kan met elke opleiding bij de Grootbos Foundation terecht. Voor meer informatie over projecten bij Grootbos kun je contact opnemen met:

Als verpleegkunde student de ISD-minor doen in Zuid-Afrika?

Studeer je verpleegkunde en wil je graag de ISD-minor doen in het buitenland? Dan is het mooie Zuid-Afrika wellicht een avontuur die jou te wachten staat.

Wat heeft de ISD-minor in Zuid-Afrika te bieden en wat doet het met jou als persoon en met jou als verpleegkundige professional? Studenten die de minor hebben gedaan geven ons een kijkje in hoe het is om in een hele andere cultuur en samenleving de ISD-minor te doen. Door middel van interview vragen aan oud studenten geef ik (Henrike) antwoord op deze bovenstaande vraag.

‘Ik heb geleerd om me niet overal druk om te maken’, en ‘dat er grote verschillen zijn tussen de gezondheidszorg in Nederland en Zuid-Afrika en dat niet alles vanzelfsprekend is’. ‘Hetgeen dat ik vooral heb geleerd tijdens mijn periode in Zuid-Afrika is dat je met de meest kleine gebaren een ander al ontzettend kan helpen/blij maken’. Wat vooral naar voren kwam in de antwoorden van de studenten was dat de dingen die voor ons als Nederlanders heel vanzelfsprekend lijken, dat voor een ander niet hoeven te zijn.

Naast het persoonlijke aspect, heeft de minor een hoop te bieden qua professionele ontwikkeling binnen het verpleegkundig beroep. De publieke gezondheidszorg in de townships (armere woonwijken) van Zuid-Afrika is niet te vergelijken met de hoge kwaliteit van zorg die je hier in Nederland gewend bent. Het verschil die je daar kan maken is groot. Als verpleegkundige professional kan jij je ontwikkelen in het bevorderen van gezondheid en preventie bij de lokale bevolking, je leert om te gaan met cultuurverschillen en je leert om te communiceren met zorgverleners en zorgvragers van een andere nationaliteit.

Zuid-Afrika is een multicultureel land met wel 11 verschillende talen, elk uniek en met eigen culturele aspecten. De lokale bevolking van Zuid-Afrika is gastvrij en vriendelijk. Studenten merkten aan het begin van hun minor dat ze als vreemden gezien werden, maar al snel werden ze als eigen opgenomen in de townships. Heb je vrije tijd of een weekend vrij tijdens de minor? Zuid-Afrika is het perfecte land om de natuur te ontdekken, op safari te gaan of één van de zeven wereldwonderen te bekijken.

Alle oud studenten die ik heb gesproken tijdens het interview, zouden deze minor zonder twijfel aanraden aan andere studenten die voor de keuze staan om een minor te kiezen.

Zelf heb ik tot mijn 18e in Zuid-Afrika gewoond en moet zeggen dat ik heel veel heb geleerd van de gastvrijheid en warmte die Zuid-Afrikaners uitstralen.

Solliciteer en meld je aan voor de selectieprocedure. Hoe eerder hoe beter. Vol is vol.

(Tekst aangeleverd door Henrike Knot, verpleegkunde studente).