Albanië

De projecten in Tirana (Albanië) moeten nog formeel goedgekeurd worden.  We hebben in het verleden twee studentgroepen een bijdrage geleverd aan de projecten in Albanië.  In februari 2024 gaan er drie studenten naar Tirana.   We verwachten dat we in het voorjaar de projecten in Tirana onderdeel zijn van de minor ISD. 

Chiel van Dijk legt uit waarom Tirana zo interessant is.

Tot die tijd kun jij je belangstelling aangeven bij Chiel van Dijk, c.van.dijk@windesheim.nl

Informatie over het land:

Albanië wordt gerekend tot de tweede wereld.  In de jaren negentig vond een moeizame transitie plaats van een ‘plan economie’ naar een ‘vrije markt economie’.  Tijdens deze jaren was het werkloosheidpercentage 40 procent.  Tijdens de bankencrisis in 2008 was dit 20%

Albanië is een enigszins onbekend land. Het land was voor langere tijd gesloten voor buitenlandse bezoekers. Na de communistische periode ontwikkelde Albanië zich op allerlei terreinen. De Albanese toerisme-industrie groeit elk jaar en speelt een steeds prominentere rol in de Albanese economie.

Informatie over de stad Tirana

Tirana is een oud communistisch stad. De invloeden van deze tijd zie je terug in de stad. Tegelijkertijd merk je ook dat het een stad in ontwikkeling is. Veel moderne gebouwen worden ontwikkeld en de stad leeft, is dynamisch en wil zich graag ontwikkelen. Albanië wil ook graag toe te treden tot de Europese Unie

Er zijn twee projecten waar onze studenten en onze opdrachtgevers goede ervaringen mee hebben gehad:

Tumo Tirana https://tirana.tumo.al/

Dit project is gefinancierd door de Tirana zelf in combinatie met een stichting uit Amerika. Het wil studenten uitdagen om na school verder te werken aan hun vaardigheden. Het is een geweldig coole ruimte (ik heb het nog nooit zo mooi gezien) waar studenten bijv. workshops kunnen volgen over leren plannen, maar ook over het gebruik van photoshop. Daarnaast is er ook een studie waar bijv. podcasts opgenomen kunnen worden als muziek. Dit leek uiterst professioneel. Studenten vanuit alle opleidingen kunnen hieraan bijdragen door kennis die ze hebben, te delen met de jeugd van Albanië. Los daarvan kunnen studenten hierop ook bijdragen door bijv. marktverkenningen te maken, of de communicatie verder te verbeteren. Ze waren open voor samenwerkingen.

Europen Youth Capital

Je werkt samen met jongeren uit heel Europa.  Ze begeleiden projecten aan de hand van beurzen die ze zelf toewijzen. Hier zit serieus budget achter. Ze hebben 8 peilers waaraan ze projecten hangen om ze de jeugd verder te ontwikkelen. De projecten hebben te maken met deze thematieken.

1.           Creative economy and innovation

2.           Culture

3.           Skills

4.           Participation

5.           Diversity

6.           Europe

7.           Sustainability

8.           Spaces

Medio maart wordt deze pagina ververst en vind je hier alle projecten.