Panama

Panama is ons jongste projectland. De projecten zijn -vooral- milieu gerelateerd op het gebied van afval, (plastic) recycling, educatie en bewustwording. Deze projecten zijn gecentreerd op het Caribische eiland Isla Colón, Bocas del Toro.

De projectgroep die start in februari 2023 heeft nog ruimte voor twee studenten. Studeer je Marketing, Communicatie of een hieraan verwante opleiding? Neem dan snel contact op!

Ben je geïnteresseerd in de minor? Kom dan naar een van de voorlichtingsmomenten of neem contact op met de landencoördinator van de projecten in Panama, Nienke van Uitert: n.van.uitert@windesheim.nl

Bocas del Toro
Bocas del Toro (‘monden van de stier’) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is de naam van een eilandengroep ten noordwesten van Panama. Het hoofdeiland is Isla Colón, maar de eilandengroep kent meerdere eilanden die per boot bereikbaar zijn. Bocas is vooral bekend vanwege zijn (eco-) toerisme. Er zijn twee kanten aan de medaille: de toeristische kant lijkt een welvarend sprookje: stranden, watersport, terrassen aan het water. Maar direct buiten het stadscentrum is veel armoede. Ook zie je veel afval, in het water, tussen de prachtige mangroves en in de straten. Lang niet alle inwoners profiteren van het toerisme. Het afvalprobleem blijkt de afgelopen 15 jaar steeds ernstiger te zijn geworden.

Er zijn onder de regering van Panama en de inwoners van Bocas, grote zorgen over deze achteruitgang. ‘Milieu’ blijkt een terugkerend thema op de eilanden. Er zijn verschillende lokale initiatieven waar we als ISD aansluiting mee hebben.

Unidos por Bocas en Wasteless world zijn onze hoofdprojecten. Beide, samenwerkende, non-profit organisaties, hebben als doel om Bocas een schonere plek te laten zijn. Zij zijn onder meer actief in de recycling van afval zoals glas en plastic, houden opruimacties, en doen aan educatie. Deze organisaties hebben een aantal concrete vraagstukken waarbij de inzet van studenten gewenst is. Momenteel zijn onze studenten actief in het optimaliseren de inzameling van afval, van een recyclingfabrieken in de ontwikkeling van een bewustwordingscampagne. Zij doen dit vanuit een brede expertise van logistiek, tot productontwerp, tot communicatie, tot HRM, tot bouwkunde.


Daarnaast hebben we een aantal kleinere projecten waar studenten vanuit bovenstaande opleidingsrichtingen vanuit het hoofdproject een aantal dagen per week uitgeleend kunnen worden.

BET‘-EL is een privé school voor basis- en middelbaar onderwijs. Onze studenten verzorgen hier lessen, en springen waar gewenst is bij. De directrice heeft een vooruitstrevende blik op onderwijs. Ze is vanuit haar achtergrond als dierenarts en onderwijskundige erg betrokken bij de natuur. Toegankelijkheid van onderwijs voor iedereen staat voor haar voorop.


Accommodatie en Spaanse les
In samenwerking met Onstage Latin America worden studenten gehuisvest in het hostel Spanish by the Sea, op het hoofdeiland van Bocas del Toro. Ook verzorgen zij voor de studenten in de eerste week Spaanse les en zul je gedurende je verblijf nog aanvullende Spaanse taalles krijgen. Het grootste gedeelte van de opdrachtgevers spreekt goed Engels, maar omdat je ook in contact komt met locals die niet allemaal goed Engels spreken, vinden we het belangrijk dat je de basis hebt om je ook in het Spaans te redden.