Panama

Panama is ons jongste projectland. Op het schitterende eiland Isla Colón werken onze studenten aan drie verschillende projecten.

De projectgroep die start in september 2023 heeft nog ruimte voor studenten. Hieronder vind je de informatie over onze werkzaamheden. Heb je interesse, of vragen? Neem dan snel contact op! Nienke van Uitert is de landencoördinator van Panama: n.van.uitert@windesheim.nl

Bocas del Toro
Bocas del Toro is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het hoofdeiland is Isla Colón, maar de eilandengroep kent meerdere eilanden die per boot bereikbaar zijn. Watertaxi’s brengen je overal naartoe. Bocas is vooral bekend vanwege zijn (eco-) toerisme. Er wordt veel gesurfd en gedoken.

Er zijn twee kanten aan de medaille: de toeristische kant lijkt een welvarend sprookje: stranden, watersport, terrassen aan het water. Maar direct buiten het stadscentrum is veel armoede. Ook zie je veel afval, in het water, tussen de prachtige mangroves en in de straten. Lang niet alle inwoners profiteren van het toerisme. Het afvalprobleem blijkt de afgelopen 15 jaar steeds ernstiger te zijn geworden.

Projecten

We werken aan drie verschillende projecten:

1. Bocas Recycling Center

BRC is een organisatie die zich snel ontwikkeld. Was de eerste aandacht vooral gericht op de inzameling van plastic, karton en glaswerk, worden de werkzaamheden nu uitgebreid naar het zelf verwerken van het ingezameld glas. De eerste zelf, met de hand gemaakte stenen, worden inmiddels te koop aangeboden. Daarnaast blijft de afvoer van afval van het eiland een taak waar BRC zich mee bezig houdt. Hiertoe wordt onderhandeld en worden afspraken gemaakt met allerlei bedrijven. Denk aan plastic- of kartonverwerkers, en de ferrydiensten.

BRC is daarnaast maatschappelijk actief en informeert mensen over de gevolgen van vervuiling, en over de mogelijkheden die er zijn om met, wat aanvankelijk vooral als afvalproduct wordt beschouwd, nog wat geld (terug) te verdienen. BRC is bezig met een zelf geïnitieerd statiegeldproject. Voor ondernemers is een abonnementsstructuur voor het ophalen van recyclebaar materiaal ontwikkeld. Er wordt gebouwd aan een database om alle activiteiten goed in kaart te brengen.

BRC heeft behoefte aan technisch onderlegde studenten, staat voor logistieke uitdagingen, en kan bedrijfskundig en/of op gebied van marketing advies gebruiken. Voor de verdere inrichting van de database kan een ICT-student nuttig zijn, terwijl een jurist mee kan denken in het vastleggen van afspraken. Studenten van de PABO en Social Work staan BRC bij op het gebied van educatie.

De dagelijkse leiding van BRC is in handen van Eduardo Nelson, die naast Spaans goed Engels spreekt. Hij is erg enthousiast over de ISD en verwelkomt onze studenten met open armen.

2. Wasteless World

Wasteless World is een jonge organisatie die bruist van ideeën. Initiatiefnemers zijn reizigers die, gevallen voor de schoonheid van de natuur, in Bocas zijn blijven hangen. Aan ideeën en energie geen gebrek bij deze groep!

Wasteless World kan wat ondersteuning gebruiken in het focussen, uitwerken en uitvoeren van hun uiteenlopende plannen. Wasteless World zet zich in voor een afvalarme omgeving (door opruimacties en educatie), gaat de strijd aan met de invasieve lionfish door deze te kopen van vissers en te verkopen aan restaurants, of door er sieraden van te maken, wil graag ecotours aanbieden, en een community bouwen voor gelijkgestemden. Na een zakelijke tegenslag is de organisatie op zoek naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren. Zo kunnen Panamese medewerkers worden betaald, wat belangrijk is voor een duurzame samenwerking.

De dagelijkse leiding van Wasteless World is in handen van de spaanstalige Emilio en de Engels sprekende Tom. Studenten voelen zich door Wasteless World warm onthaald. De ervaring heeft geleerd dat bij deze enthousiaste club dingen vaak anders gaan dan afgesproken. Flexibele studenten die bijdragen op een van de veelzijdige gebieden waarop Wasteless World zich richt (educatie, organisatie, logistiek, maatschappelijk werk, toerisme, (detail-)handel), maar ook studenten die positief kritisch meedenken op het gebied van bedrijfseconomie, of project- en procesmanagement zijn hier zeer welkom!

3. Multicultural International School Dr. Andrés Culiolis Bayard

Op deze prachtige school zitten kinderen van 5 tot en met 17 jaar. De school biedt zeer breed onderwijs aan, met niet alleen de traditionele schoolvakken. Zo krijgen de leerlingen naast Engels ook les in de inheemse talen, Mandarijn en Frans. Er worden projecten georganiseerd op het gebied van bewustwording, zoals bijvoorbeeld over de bodem van de oceaan, of over afvalproblematiek. Ook voor maatschappelijke uitdagingen is aandacht, zoals te denken aan de achtergestelde positie van meisjes in sommige gebieden. De kinderen kunnen schaakles krijgen, en maken uitstapjes. Alles om ze zo breed mogelijk op te leiden.

Het leuke van deze school is dat er niet alleen graag wordt samengewerkt met studenten van de PABO en Social Work, maar dat ook studenten van andere opleidingen wordt aangemoedigd om de leerlingen te begeleiden. De gedachte hierachter is dat iedereen van elkaar kan leren.

De leerlingen krijgen Engelse les, er zijn genoeg docenten die Engels spreken, en als je op deze school werkt, zal je Spaans in ieder geval met sprongen vooruit gaan!

Accommodatie en Spaanse les
In Bocas del Toro verblijf je als groep in een hostel. Hier worden ook de eerste twee weken lessen Spaans verzorgd. Want hoewel je je op het toeristische deel van het eiland prima in het Engels kunt redden, is het natuurlijk ook belangrijk om tijdens je werk aan de projecten met zoveel mogelijk mensen te kunnen communiceren. Omdat het al zeer op prijs wordt gesteld als je Spaans probeert te spreken, is het daadwerkelijk beheersen van de taal geen voorwaarde om met de minor mee naar Panama te gaan.

Zie het eerder als bijvangst: je hebt een geweldige tijd, werkt aan uitdagende projecten, en spreekt als je weer terugkomt nog een aardig woordje Spaans ook!