Cambodja

druk hier voor beeldmateriaal van de projecten in Cambodja

De projecten van de minor ISD in Cambodja vinden op drie locaties plaats. In-en rondom de hoofdstad Phnom Penh kunnen projecten gedraaid worden op het gebied van onderwijs, sociaal werk, logopedie, verpleegkunde, HRM, communicatie, ruimtelijke ordening, waste management  en ecotoerisme. In Siem Reap kunnen projecten gedraaid worden op het gebied van plastic recycling, BMR, marketing, werktuigbouwkunde, IPO en HRM. In Kampot kunnen projecten gedraaid worden op het gebied van verpleegkunde en de lerarenopleiding scheikunde en wiskunde.  

Stichting COLT

COLT is een community center in Phnom Penh dat als doelstelling heeft kinderen zelfstandiger te maken door educatie en hulpverlening. ‘Echt kind kunnen zijn’’ is het motto van COLT. COLT is inmiddels een begrip in de dorpen rondom de vuilnisbelt van Phnom Penh. Meer dan 200 kinderen uit de regio volgen dagelijks Engelse les en computerkunde, er is een COLT voetbalclub opgericht en speciale outreachende teams geven voorlichtingen aan de dorpelingen over opvoeding, verslaving en hygiëne.
COLT is twee jaar geleden een samenwerkingsverband met de minor ISD aangegaan en hebben behoefte aan PABO, educatie, en sociaal werk studenten voor de volgende projecten;

1.Educatie
COLT biedt een aanvullend lesprogramma. Naast het reguliere onderwijs krijgen kinderen les in muziek, knutselen, ICT, Engels, Khmer en sport. Tevens probeert COLT in overleg met de buurtschool, in te spelen op leer- en ontwikkelingsproblemen, huiswerkbegeleiding en bijles te geven.

2.Tijdelijke- en langdurige opvang
COLT biedt tijdelijk (o.a. crisisopvang) en langdurig onderdak aan kinderen in nood. Naast een veilig onderkomen, krijgen de kinderen goede voeding, onderwijs en wordt er veel aandacht besteed aan gezondheid en hygiëne. Daarnaast wordt middels het opstellen van een familie-actieplan gewerkt aan het re-integratieproces.

3.Casemanagement
COLT bezoekt families in de dorpen van schoolverlaters, zogenaamde ‘’special cases’’. Met deze gezinnen wordt het belang van educatie besproken voor hun kinderen en onderzocht welke factoren ten grondslag liggen aan verzuim.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de missie van COLT? Bezoek hun website! https://www.colt-cambodia.org/

Of bekijk deze video: https://www.youtube.com/watch?v=n4jh4xN1BN0

Chikara Cambodia

Chikara is een stichting met als doel kansarme kinderen een universitaire studiebeurs geven. Daarnaast ontwikkelt Chikara maatschappelijke projecten die als doel hebben Cambodja duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Chikara betekent ‘’kracht’’. Een krachtiger en duurzamer Cambodja maken is de missie van de oprichters van stichting Chikara Giel Hagelaar en Carina Silfhout. Hun doel: kansarme kinderen een universitaire studiebeurs geven. Op dit moment hebben twaalf Cambodjaanse jongeren een Chikara studie beurs gekregen op het gebied van bouwkunde, techniek, ICT en economie.

Chikara is op zoek naar business, finance, marketing, werktuigbouwkunde, communicatie en IPO studenten voor de volgende projecten;

Project 1: Repareren van stilliggende recycle machines

Project 2: Ontwikkelen en verkopen van milieuvriendelijke zeepjes

Project 3  Kwaliteit onderzoek eco-restaurant Spoons

Project 4: Marketing  sociaal project ‘’Cadeau met een verhaal’’

Project 5: Marketing van kokosnoten zeep

Project 6: Ontwikkeling en marketing van eco-brick.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de eco-brick fabriek! Check de website van Chikara Cambodia. https://www.chikaracambodia.com/

Ook is er online een mooie video te vinden over Chikara Cambodia.

De IBM Skills Academy

Voor studenten die bij Chikara Cambodia aan de slag gaan, is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot  de IBM Skills Academy. De IBM skills academy is een online training en vaardigheden programma. Je volgt een bepaalde module die je nodig hebt om jouw projectdoelen te halen en je krijgt toegang tot een digitale coach die je om hulp kunt vragen. Omdat IBM 400,000 medewerkers heeft in 70 landen en wereldleider is op het gebied van technologische kennisontwikkeling kun je vragen stellen op velerlei specifieke gebieden. Afsluitend kun je een assessment op een bepaalde vaardigheid (skill) doen en daar een IBM badge voor krijgen. Die IBM badges kunnen ‘’zachtere’’ vaardigheden zijn als ‘’samenwerken’’, of ‘’lifeskills’’. Maar ook ‘’hardere’’ vaardigheden zoals het vergroten van je kennis op het gebied van ‘’blockchain technologie’’ of ‘’circulaire economie’’. De IBM badges zijn wereldwijd erkend en kun je koppelen aan je LinkedIn pagina. Op deze manier kun je je projectactiviteiten voor de minor ISD in Cambodja dus omzetten in een IBM badge. Niet alleen maakt dat inzichtelijk welke vaardigheden je hebt verbeterd.  Het staat ook goed op je curriculum vitae. 

Treak Community Center

Vlakbij Siem Reap ligt het Treak Community Center. Het centrum vangt kinderen uit de achterstandswijken van Siem Reap op. De kinderen en hun ouders behoren tot de armste bevolkingsklasse in Cambodja. De meeste inwoners van Treak Community leven van de visserij op het nabijgelegen Tonle Sap meer, het grootste zoetwater meer ter wereld. Velen zijn ongeletterd, vaak ook langere tijd zonder werk, er is gebrekkige watervoorzieningen, hygiëne laat te wensen over en er zijn ook veel psychosociale problemen. 

Het Treak Community Centrum is in 2008 opgezet door de Brit Michael Norton en wordt gerund door zijn Cambodjaanse vrouw en andere Cambodjaanse stafleden. Het project heeft veel behoefte aan buitenlandse expertise en zijn vooral gebaat bij mensen die langere tijd kunnen verblijven. Michael en zijn vrouw zijn dan ook erg enthousiast over de opzet van de ISDS minor. Ze zijn groot voorstander van duurzaamheid en staan open voor nieuwe ideeën en projecten.  Een perfect ISD project dus. 

Er is plek voor sociaal werkers die affiniteit hebben met kinderrechten (profiel jeugd) en community services (profiel welzijn). Sociaal werkers krijgen in dit project ook een training over kinderrechten in Cambodja (zie foto). 

Voor meer informatie over dit project: https://treakcommunitycentre.org/

Sonya Kill Memorial Hospital

Dit ziekenhuis ligt in Kampot, het tropische en paradijselijke zuiden van Cambodja. Het begon allemaal toen Dr. Kill en zijn gezin hoorden van het acute lijden en onnodige sterfte van kinderen in Zuid-Cambodja. Ze besloten een ziekenhuis te bouwen in samenwerking met de Missionary Childhood Germany (Kindermissionswerk ‘Die Sternsinger’). Een persoonlijke reden om deze tragedie aan te pakken was er ook. Hun dochter Sonja overleed in een tragisch ongeval en wordt herdacht door middel van dit ziekenhuis.

Het Sonja Kill Memorial Hospital is een liefdadigheidsziekenhuis dat is gebouwd met de visie om de gezondheidssituatie van Cambodjanen, met name kinderen en aanstaande moeders, te verbeteren, ongeacht hun vermogen om te betalen. Het ziekenhuis heeft behalve patiënt afdelingen, een eerste hulpafdeling, een ambulance, een radiologie afdeling, een bevallingsafdeling en een kinderafdeling. Het ziekenhuis is op dit moment vooral op zoek naar studenten verpleegkunde die kunnen werken op de bevalling- en kinderafdeling.

Je verblijft met andere internationale verpleegkundigen op het ziekenhuisterrein. Omdat het project vier uur rijden van Phnom Penh is, is de kans aanwezig dat je er alleen of met zijn tweeën moet verblijven. Misschien een doekje voor het bloeden. Je woont wel in de mooiste omgeving van Cambodja, op vaarstand van de witte stranden van Koh Rong en Rabbit Island.

Wil je meer weten over dit project? Check dan de website!
https://skmh.org/

Of bekijk de video.

National Borei for Special Need Children

In Phnom Penh ligt het Nationale Opvanghuis voor Lichamelijk en Geestelijk Gehandicapte Kinderen. Behalve gehandicapte kinderen wonen hier ook kinderen met HIV/AIDs, autisme en kinderen die zwaar ondervoed zijn. Het was niet gemakkelijk om toegang te krijgen tot deze zwaar onder toezicht staande staatsorganisatie. Na een zorgvuldige procedure van een jaar is het centrum echter een samenwerkingsverband aangegaan met de minor ISD.

De zogenaamde ‘’special need kinderen’’ in dit centrum zijn na hun geboorte achtergelaten door hun ouders bij het ziekenhuis. Dit heeft te maken met geldgebrek en schaamte in de Cambodjaanse cultuur. Het ziekenhuis meldt deze kinderen vervolgens aan bij het gehandicapten centrum, nadat uitvoerig is onderzocht of ze niet in de gemeenschap opgevangen kunnen worden.  Op dit moment wonen er ruim 100 kinderen op het terrein.

De gehandicapteninstelling is geschikt voor sociaal werk, logopedie, verpleegkunde en PMT studenten en hebben vijf projecten waar ISD studenten kunnen werken:

Ben je geïnteresseerd geraakt in dit project. Bekijk dan deze video!

Stichting Dom-Ray

Stichting Dom Ray heeft als doel om kansarme kinderen, jongeren en hun families een beter toekomstperspectief te bieden. Domray streeft ernaar de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken door middel van onderwijs en community development projecten. Stichting Dom-ray kan voor de volgende projecten de hulp van ISD studenten gebruiken:

1. Duurzame energie: Elektrotechniek / Werktuigbouwkunde

2. Watermanagement en landbouwontwikkeling: Engineering / Civiele techniek / Waterbouwkunde / Watermanagement / Hydraulic Engineering / Werktuigbouwkunde / Landbouwkunde

3. Child en community health: Verpleegkundige / Mondzorgkunde

4. Kinderdagopvang: Social Work / Pedagogiek / Pedagogisch Management Kind en Educatie / Maatschappelijk Werk / Sociaal Pedagogische Hulpverlening

5. Studiekeuze en loopbaanbegeleiding: ICT / Programming / Software Development / Software Engineering / HRM / Communicatie / Journalistiek / Media

Ben je geïnteresseerd geraakt in de missie van Dom-Ray? Check dan hun website!

http://www.stichtingdom-ray.nl/

Khmer Institute of Technology (KIT)

In Kirirom ligt het Khmer Institute of Technology. Het instituut richt zich op duurzaam bouwen, technologische innovaties en ecotoerisme. Op de universiteit zitten voornamelijk Cambodjaanse en Japanse studenten die samen wicked issues oplossen.

De minor ISD heeft de unieke mogelijkheid gekregen om te participeren in deze projecten. Voorwaarde is dat je begaan met techniek, een bedrijfsmatige insteek hebt en het leuk vind om samen te werken met andere studenten.

Een andere voorwaarde is ook dat je het leuk vind om buitenaf te wonen. Het instituut ligt op twee uur rijden van Phnom Penh en is gelegen in het Kirirom national park. Je slaapt dus op de campus van deze universiteit samen met twee honderd andere studente. Wel kun je met een fiets of een motodop naar het nabijgelegen dorp Treng Trayeng.  

Deze plek is zeer geschikt voor studenten (werktuig)bouwkunde en ruimtelijke ordening. Wel moet je een passie hebben voor ecotoerisme en technologische innovaties.

In dit unieke project wordt je begeleidt door dr. Sothy Khieng, die vice-president van dit instituut is en een passie heeft voor ecologie, sociaal ondernemerschap en technische innovaties. Sothy Khieng is in Nederland gepromoveerd en heeft vijf jaar lang op de Vrije Universiteit gewerkt. Het is dankzij zijn loyaliteit naar Nederland dat we hier aan de slag mogen als minor ISD.

Ben je geïnteresseerd in deze uitdagende projectplek? Check dan de website! https://kit.edu.kh/

Huisvesting

De studenten die werken voor de projecten Colt,  Comped,  Dom-Ray en ecotoerisme in en rondom Phnom Penh verblijven in het internationale questhouse Star Kampuchea.

De studenten die werken voor de projecten Sonya Kill Memorial hospital en Kep Garden rondom Kampot verblijven op het ziekenhuis terrein  of het terrein van Kep Garden.

De studenten die werken voor het project Chikara Cambodia verblijven grotendeels in het Victoria guesthouse in Siem Reap.  

Samenwerking met universiteiten

Studenten die projecten draaien bij Colt Cambodia werken samen met studenten van de Royal Universiteit Phnom Penh (RUPP). Ook ga je een workshop verzorgen op de universiteit.

Studenten die projecten draaien voor Chikara Cambodia werken samen met studenten van de Angkor Universiteit in Siem Reap. Ook ga je een workshop verzorgen op de universiteit.

Taal en cultuurlessen

Studenten in de Cambodja projecten werken vier dagen per week voor hun opdrachtgever. Een dag in de week wordt vrijgesteld voor het volgen van Khmer taal en cultuur lessen.