Landencoordinator: Sietske van der Worp
We zitten in de regio Isai. Dit is vlakbij de grens met Moldavië.
Roemenië
Bună ziua! Welkom in Roemenië! Roemenië is groot en heeft veel te bieden. Op dit moment zijn de projecten gecentreerd rondom Iași. Iasi is de op twee naar grootste stad van Roemenië en ligt in het noordoosten van het land – niet ver van de grens met Moldavië. In deze stad ben je verzekerd van een bruisende plek waar je met de trein vanuit Boekarest makkelijk kunt komen.
Roemenië is lid van de EU. Dat neemt niet weg dat de verschillen tussen arm en rijk groot zijn en dat de armoede onder specifieke bevolkingsgroepen, zoals Roma’s, ouderen en gehandicapten groot is. Onze projecten richten zich dan ook op die doelgroepen. We ondersteunen daarbij gericht twee stichtingen.
Isai is een grote stad met 5 universiteiten. Het is de culturele hoofdstuk van de provincie Moldavië en de tweede stad van Roemenië. Het land Roemenië is lid van de EU. Volgens de VN is het verschil tussen arm en rijk erg groot. Er is veel armoede onder specifieke bevolkingsgroepen zoals de Roma’s, ouderen en gehandicapten. Er zijn veel projecten in deze regio. Sommige zijn opgezet door Nederlandse die na de dictatuur van Ceaușescu naar Roemenië gingen om specifieke bevolkingsgroepen te ondersteunen. De projecten zijn vooral gericht op het ondersteunen van achtergestelde bevolkingsgroepen. In dit deel van Roemenië is het openbaar vervoer uitstekend. Er is een vaste treinverbinding tussen Boekarest en Isai.
Project 1 Asociaţia Bethania.
De Nederlander André Muit heeft in de jaren ’90 deze stichting opgericht. Nieuwsgierig? Kijk snel op: https://www.asociatiabetania.ro/nl/ en https://www.stichtinghcr.org
Zoals je ziet, biedt deze stichting ondersteuning aan kwetsbare doelgroepen: dagopvang LVB, opvang slachtoffers mensenhandel, revalidatiepatienten, school voor kinderen met een beperking, kamertraining voor jongen en hulp aan Roma’s. Jouw ondersteuning is hier meer dan welkom! En welke opleiding je ook doet – er is altijd iets passends te vinden. De huisvesting kan gerealiseerd worden via een eigen hotel. Houd rekening met kosten van zo’n circa 200 Euro per maand.
Project 2: Fight for Freedom in Suceava
Fight for Freedom (FFF) is een relatief jonge organisatie, maar er gebeurt heel veel.
Zo worden er opvangprogramma’s voor ex-gedetineerden aangeboden, is er een programma gericht op preventie van crimineel gedrag en wordt er gewerkt aan ondersteuning van Roma’s. Liever iets anders? Dat kan ook! In het Orphanhuis worden kinderen uit Oekraine opgevangen, zodat zij tot rust kunnen komen. En ook hier wordt gewerkt aan de verstrekking van voedselpakketten. Genoeg te doen dus!
Aan welke werkzaamheden kun je denken? Fundraising, onderhouden sociale media, ondersteuning bieden aan de staf rond het omgaan met PTSS, een scholings- en activiteitenprogramma voor kinderen ontwerpen en het opzetten van de logistiek rondom de verspreiding van de voedselpakketten.
Toekomst
De verwachting is dat er meer projecten komen en dat je als studenten op verschillende projecten wordt ingezet. Daarnaast hebben we contacten met de Cuza universiteit van Isai en onderzoeken we of studenten van beide hogescholen kunnen samenwerken in de projecten.